TJUGOFEM.
Min andra graviditet

Barnet är ca 22 cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 680 g i början av veckan och ca 790 g vid veckans slut. Barnet kan ligga så att det trycker på urinblåsan vilket gör att du måste gå på toaletten ofta. Navelsträngen är tjock och elastisk, den innehåller två artärer och en ven. För att förhindra att blodkärlen trasslar ihop sig så ligger de inbäddade i en geléaktig massa, s.k. Wharton’s jelly. Mot slutet av graviditeten är navelsträngen ungefär lika tjock som en tumme och mellan 50-80 cm lång. Barnets permanenta tänder bildas, de kommer fram sen när barnet tappat sina mjölktänder.
 
Mamman känner livmoderns tyngd allt eftersom magen växer. Det är inte ovanligt att få ont i ryggen, kramp i benen och tryck ned mot bäckenbotten. Vadkramp kan ibland avhjälpas med stretchövningar. Du kan också börja bli rejält svullen om fötter och anklar. Det beror på att graviditetshormonet progesteron gör så att motståndet i blodkärlens muskulatur minskar vilket kan leda till svullnad eller s.k. ödem på fötter och underben. Pröva gärna att använda stödstrumpor och tänk på att röra dig lite extra varje dag.
 
Egna tankar. Denna vecka har gått av bara farten och jag har inte reflekterat så mycket över graviditeten. Dock har jag har blivit mer trött och märker snabbt av på mitt humör om det har varit en tuff natt. Lillasyster buffar och sparkar dagligen och nu kan man även se hennes rörelser utanpå magen. 
 
Bild tagen i graviditetsvecka 25 (24+5).


 Mikaela

Så roligt att läsa din om din graviditet. Är gravid och beräknad 5 dagar efter dig så det är kul att läsa om någon som är i samma stadie och följa utvecklingen med kroppen :)
Din mage är så rund och fin min ser ut som ett knöligt ägg hahaURL:

NAMN
 

MAIL


URL


SKRIV DIN KOMMENTAR


Spara?